Tänker mig bloggen som en inspirationsbank men även ett sätt för mig att reflektera över den egna undervisningen. Arbetar som ma/no/bd/tk lärare i år 4-6. Att hitta arbetssätt som synliggör elevernas förmågor är utmaningen. Storyfication-driver mitt arbete. IKT ledstjärnan.

söndag 28 februari 2016

Appar och spel utvecklar undervisningen

Jag tycker om matematikspel som verkligen hjälper till att utveckla såväl elevernas förståelse som resonemangs förmåga.

Här är några av mina favoriter
Algebrakapplöpning
Färglägg bråk
Bråkspel lapp på lapp
Färglägg decimaler


Till alla dessa spel krävs olika typer av tärningar, en del röda andra gröna. Några med bråk andra utan. Har nu hittat en app som är toppen för detta ändamål. Appen heter "Make dice."Jag har också upptäckt 2 nya whiteboardappar som båda två är bra.  Det jag vill ha är möjligheten att spela in i appen. Apparna kompletterar varandra. Det som förenar dem är möjligheten att ladda upp filmerna på youtube. Det tycker jag är en förutsättning för att en sådan här app ska fungera optimalt.  I Doceri finns det färdiga bakgrunder (ex centimeterrutor, koordinatsystem, kartor etc) du kan också använda egna bakgrunder från ditt fotoalbum och skriva på dem. Detta tycker jag är suveränt då man ex har genomgångar i klassrummet.  Genom inspelningsfunktionen är det också möjligt att spara dem, lägga upp dem på blogg etc.
Doceri
Ipevo

På vår skola har vi en 3D skrivare. Hade från början svårt att syftet till att använda den. Vilken pedagogiskkoppling kunde jag göra.Eftersom 3D skrivarna är anpassade för datorer och vi har ipads så kändes användningen långt borta.  Nu har jag dock funnit inkörsporten. Vi har tidigare använt appen 123D design för att skapa tredimensionella uppfinningar etc se uppdrag 22. Det nya med denna app är att det eleverna arbetat med kan laddas upp som "stl" fil i dropbox. Från dropbox går det att skriva ut på vilken dator som helst via programmet cura. En efterlängtad upptäckt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar